PRZEPIS z dodatku do Gazety Wyborczej "Palce Lizać"
- 200 g gorzkiej czekolady (min. 50% kakao)
- 200 g masła
- 400 g cukru pudru (podzielonych na dwie porcje po 250 g i 150 g)
- 5 jajek
- 100 g mąki pszennej
- 500 g sera kremowego
- 200 g wydrylowanych wiśni bądź malin (mogą być mrożone)
Małą prostokątną blaszkę lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Przygotuj masę czekoladową: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Masło i 250 g cukru pudru utrzyj lub zmiksuj na gładką masę, następnie dodaj 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Dalej miksując, wlej roztopioną i przestudzoną czekoladę. Na koniec dodaj mąkę. 3/4 masy przełóż do formy do pieczenia i wygładź powierzchnię łyżką.
Przygotuj masę serową: utrzyj ser resztę cukru pudru i 2 jajka, aż masa będzie gładka. Wylej masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wyłóż resztę masy czekoladowej (powstaną czekoladowe łatki) i ułóż owoce.
Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 170 st. C i piecz przez ok. 1 godzinę. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Powiem tylko tyle, że nasze ciasto nie zdążyło ostygnąć, przepyszne na ciepło :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz